Pohankový mlýn

 

Mlynáři z rodu Šmajstrlů z Kopané melou pohanku už po čtyři generace. Používají přitom technologii mechanického loupání obilnini, při němž zůstávají v pohance zachovány vitamíny i další hodnotné látky. Pohankové výrobky si zde můžete i koupit.


Zpracování pohanky

Pohankové zrno určené pro potravinářské účely musí být nejprve důkladně vyčištěno a zbaveno všech minerálních a organických příměsí. Znamená to, že pohankové nažky, které jsou na povrchu obaleny tvrdým tmavým oplodím (plevami), musí být těchto plev zbaveny. V současné době se při loupání pohanky používá dvou technologických postupů - mechanického a termického. Mechanické loupání je založeno na opakovaném obrušování obalových vrstev nažky mezi mlýnskými kameny, nebo rotujícími kotouči s drsným povrchem. Pro dobrou výtěžnost je třeba zpracovávat pohanku tříděnou podle velikosti nažek (kalibrovanou). Technologický proces mechanického loupání pohankových nažek je energeticky méně náročný a zachovává původní chuťové vlastnosti pohanky včetně vysoké dietetické hodnoty. Nevýhodou jsou zvýšené nároky na přesnost dodržování technologického postupu, čímž se značně zvyšují výrobní náklady.

Při termickém loupání se nažky napařují horkou párou a následně se prudce usuší. Přitom oplodí praskne a kroupa se pak snadno mechanicky oddělí od oplodí. Výhodou tohoto způsobu je větší výtěžnost krup, nevýhodou energetická náročnost a některé chuťové změny. Vysoké teploty při sušení ničí vitamíny, obsažené v pohankovém semenu, a umožňují vznik karcinogenních sloučenin. Kromě těchto technologií zpracování pohanky existují ještě další, které jsou jejich kombinací. Pohanka, která je určena k potravinářskému zpracování, se nesmí míchat s pohankou, získanou sklizní v jiných ročnících! Základním výrobkem při zpracování pohanky mletím jsou celá semena (endosperm), obchodně označovaná jako pohankové krupky celé, případně pohankové krupky lámané (lámanka). Mezi samostatné výrobky patří dále pohanková krupice a pohanková mouka. Kromě mlynářských výrobků určených pro potravinářské účely vznikají při vyloupávání pohanky i odpady, které lze použít ke krmení (semenné obaly, tj. plevy, a krmná mouka).

Kontakt:

Pohankový mlýn
Kopaná 806, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm
tel: (+420) 556 835 448
http://www.pohankovymlyn.cz/

zdroj: www.uholubu.com

Motel Zafír Příbor Motel ZAFÍR Příbor

Ostravská 77 742 58 Příbor   Tel: ...

St.Florian Penzion St.Florian

Nabízíme ubytování v příjemném prostředí poblíž centra města ...

Restaurace U ČÁPA PŘÍBOR 12 Restaurace U Čápa

IČ: 25857631 SKARAB s.r.o. 9. května 1162 bývalý ...

Bowling a restaurace U Zlaté hvězdy Restaurace Pizzerie Bowling U Zlaté hvězdy - NOSTRABONA s.r.o.

IČO: 03947823 NOSTRABONA s.r.o. Místecká 287 742 58 ...

Prodám maringotku Prodám maringotku

Maringotka Prodám maringotku, po rekonstrukci ve velmi dobrém ...

CHATA Vlčková - Prodej rekreačního objektu 2+kk

astavěná plocha chaty je 28 m2 zahrada 314 m2 trvalý travní ...

  • Živý betlém
    23.12.2017
    Živý betlém

    Město Příbor a Římskokatolická farnost Příbor zvou na Živý betlém na náměstí Sigmunda Freuda do ...

  • PŮLNOČNÍ MŠE
    24.12.2017
    PŮLNOČNÍ MŠE

    Půlnoční mše v kostele narození Panny Marie v Příboře. Pokud se v římskokatolické církvi ...

  • ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ JAKUBA JANA RYBY „HEJ MISTŘE“
    25.12.2017
    ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ JAKUBA JANA RYBY „HEJ MISTŘE“

    25. prosince 2017 v 16.00 hodin ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ JAKUBA JANA RYBY „HEJ MISTŘE“ ...

  • MUZIKÁL J. Kern: Loď komediantů
    26.12.2017
    MUZIKÁL J. Kern: Loď komediantů

    Opravdovou klasikou amerického hudebního divadla je příběh života na Mississippi mezi lety ...

  • Vánoční show s ELVISEM 2017
    26.12.2017
    Vánoční show s ELVISEM 2017

    Vstup do sálu v 18 hodin Začátek představení v 19 hodin Předprodej od 6.12.2017 v Kulturním ...

  • Poslední pochod roku
    30.12.2017
    Poslední pochod roku

    Odjezd: autobusem ze zastávky Příbor u škol v 8.00 do Kateřinic POZOR!: časy ...

  • Ohňostroj na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře
    31.12.2017
    Ohňostroj na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře

    Zveme Vás na půlnoční ohňostroj a zároveň na loučení se starým rokem a vítáním roku nového.

  • Novoroční ohňostroj
    01.01.2018
    NOVOROČNÍ OHŇOSTROJ

    Kulturní dům Kopřivnice a město Kopřivnice zvou všechny občany a návštěvníky města na zahájení ...

  • Novoroční pochod „Čtyřlístek“
    01.01.2018
    Novoroční pochod „Čtyřlístek“

    Sraz účastníků turistické akce v 13 00 hod. Příbor – náměstí před radnicí Trasa: 8 km – ...

  • Zimní výstup na Ostrý
    06.01.2018
    Zimní výstup na Ostrý

    Odjezd: Příbor 8.00 h. od Sokolovny, 8.10 h. od Tatry (vyčká příjezd autobusu z Kopřivnice). ...

Translate this page
english deutsch русский français po polski
Počasí

podejte si soukromý bezplatný inzerát nebo vložte svou komerční a firemní inzerci

TOPlist

Kontakt

facebook icoSprávce stránek pribor.cz

 

info@pribor.cz
www.pribor.cz

tel.: +420 732 424 001

 

více »

TOPlist