Kalendář akcí
Kalendář akcí

Hodina země

Typ akce: Ostatní ...
Datum: 26.03.2022, 20:30
Místo konání: Příbor
GPS souřadnice: 49.64016953216341,18.143950670127168


Zapojte se do největší celosvětové kampaně na ochranu klimatu - Hodiny Země.
Řekněte světu, že vám záleží na osudu planety. Zapište se k dalším lidem, kteří si i v této složité době uvědomují, že změna klimatu je problém, na jehož řešení se musíme všichni aktivně podílet.

Během akce na hodinu zhasnou veřejná osvětlení v obcích, řada památek a dominant, připojí se i domácnosti.
Zveme vás k přijetí dobrovolného klimatického závazku. Při přihlášení najdete spoustu tipů anebo si můžete stanovit závazek vlastní. Zjistíte také, jak se sníží vaše uhlíková stopa nebo jak ji vypočítat.
Loni se přidalo 145 obcí, 110 organizací a více než 3000 účastníků, jednotlivců, z nichž si 1230 stanovilo svůj klimatický závazek a ušetřilo 330 tun CO2. Kolik nás bude letos?
Hodina Země je každoroční mezinárodní akce, jejímž cílem je atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Hodina Země povzbuzuje jednotlivce, obce a organizace k zhasnutí světel na dobu jedné hodiny od 20.30 do 21.30. Akci vymyslel ji Světový fond na ochranu přírody (WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. Od roku 2010 se koná i v České republice, kde ji koordinuje Ekologický institut Veronica.

Klimatický systém Země se razantně mění a dopady pociťujeme stále více i u nás doma. Abychom odvrátili největší problémy, musíme výrazně proměnit naše chování a fungování celé společnosti. Potřebujeme skutečně začít šetřit s energiemi, větší podíl energie získávat z obnovitelných zdrojů a skončit s pálením fosilních paliv, které ke změně klimatu přispívají nejvíc. Protože část času na zlepšení jsme už ztratili, musíme naše domovy připravit na častější povodně, sucha nebo letní vlny vedra, které změna klimatu přináší.


Kalendář akcí


FOTO z akcí