Kalendář akcí
Kalendář akcí

Colors of Ostrava

Typ akce: Koncert
Datum: 18.07.2018 - 21.07.2018, furt
Místo konání: Ostrava
GPS souřadnice: 49.81977684289812, 18.278279453516006
Organizátor, kontakt: Colors of Ostrava


ÚČINKUJÍCÍ

Aurora
Pohádkově tajemný dark pop z Norska podruhé

Beth Ditto
Nezkrotná a nezaměnitelná zpěvačka Gossip

Calexico
Kapela z americko-mexického pomezí - rock, surf, jazz...

Cigarettes After Sex
Návykově podmanivý ambientní dream pop svůdný jako...

Future Islands
Synth-popový klenot z Baltimore neskrývající obdiv k nové...

George Ezra
Britský zpěvák s podmanivě škrábavým barytonem

Jeremy Loops
Písničkář s kytarou a loopem neberoucí žánrové hranice vážně

Jessie J
Britská zpěvačka s hvězdnou pověstí, vulkanickým hlasem a...

Jon Hopkins - Live
Intimní elektronická bouře

Joss Stone
Bosonohá zpěvačka s doslova paralyzujícím hlasem, s...

Kaleo
Bluesrockeři z Islandu, libující si také v jemných...

Lewis Capaldi
Jeden z nejtalentovanějších britských písničkářů, který...

London Grammar
Zasněné, křehké, atmosférické indie-popové trio ověnčené...

Mura Masa
Elektronická jízda mladíka nominovaného na Grammy

Nick Mulvey
Britský songwriter nahlíží na svět optikou podmanivých...

Oumou Sangaré
Světoznámá, Grammy a dalšími cenami ověnčená malijská...

Paul Kalkbrenner
Berlin Calling! Kultovní DJ, v jehož tvorbě se prolíná...

Seasick Steve
Blues, které by měli slyšet ti, kdo si myslí, že blues je...

Slaves
Britské duo dokazující, že punk je stále naživu, kope...

Ziggy Marley
Osminásobný držitel Grammy a nejstarší syn legendy reggae...

 

Na Full Moon stage na Colours of Ostrava zahrají John Parish, spolupracovník PJ Harvey, nebo divoký král převleků King Khan and The Shrines

Do pestrobarevné mozaiky letošního ročníku ostravské přehlídky přibývá dalších osmnáct jmen, kompletní program scény, jejíž dramaturgii již šestým rokem spravuje hudební magazín Full Moon. Program je žánrově široce rozpažen, od decentního popu až k temné experimentální elektronice, nechybí ani folklórní ozvěny, stoner kytary, krautrock nebo hip hop. „Letos se povedlo dát dohromady možná nejpestřejší sestavu, která se na Full Moon Stage dosud objevila,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor magazínu Full Moon a doplňuje: „Přitom je ale program vzácně vyrovnaný. Asi v něm nenajdeme tak výraznou hvězdu, jako byla například Brodka, ale o to je zajímavější a možná i náročnější nakonec je.“ 

 

Nejznámějším jménem z celého programu je zřejmě britský hudebník a producent John Parish, dlouholetý ústřední spolupracovník slavné PJ Harvey a také producent takových jmen jako Tracy Chapman, Eels, Perfume Genius nebo Jenny Hval. Parish navíc na festival přijede se zbrusu novou písničkovou deskou, kterou vydává po dlouhých třinácti letech. Album Bird Dog Dante vychází v polovině června a najdeme na něm duety právě s PJ Harvey nebo Aldous Harding. „Jména jako King Khan and The Shrines nebo John Parish vystupují na mnoha festivalech v rolích hvězd, tady zahrají na jedné z nejmenších scén festivalového areálu, o to větší očekávání od jejich vystoupení máme,“ říká Pařízek a doplňuje: „Pokud bych musel vybrat jedno jediné jméno z celého programu, které je skutečně nutno vidět, tak zvolím King Khana a jeho spektakulární ansámbl The Shrines. Neskutečně energická show desetičlenného orchestru nabízí unikátní spojení soulu, garážového rocku a mnoha dalších žánrů. Velmi jsme stáli o to, aby The Shrines celý program uzavírali, ale z časových důvodů zahrají nakonec hned první den.“

 

Na scéně kurátorované magazínem Full Moon vystoupí také anglická zpěvačka Jane Weaver se skvělým loňským albem Modern Cosmology, které uspělo nejen na britských ostrovech. „Jane Weaver nabízí jakousi fúzi typického britského písničkářství stojícího na pevných a tradičních folkových základech, space rocku a kosmische musik, s úžasnou, chvílemi až pohádkovou atmosférou. Bez zajímavosti není ani to, že jedním z jejích nejoblíbenějších alb je soundtrack k českému filmu Malá mořská víla,“ upřesňuje Pařízek. Zdaleka nejen fanouškům kultovní upírské romance Přežijí jen milenci je známo jméno holandského loutnisty Jozefa van Wissema – blízký spolupracovník režiséra Jima Jarmusche předvede program ke svému poslednímu albu Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back. Polskou scénu reprezentuje skupina Trupa Trupa, která nedávno velice úspěšně vystoupila v rámci programu slavného festivalu SXSW v texaském Austinu a jejíž loňské album Jolly New Songs výrazně bodovalo v mezinárodních alternativních žebříčcích. Neméně zajímavé bude vystoupení skupiny Dálava, která přináší skutečně radikální pojetí horňáckých písní. Ty zpěvačka skupiny Julia Úlehla našla ve sbírce Živá píseň, kterou dal dohromady její pradědeček, profesor Vladimír Úlehla, zakladatel festivalu ve Strážnici. 
„Program Full Moon Stage je tradičně postaven hlavně na jménech české scény a letos byl výběr skutečně složitý. Domácí scéna je v posledních letech na tak vysoké úrovni, že bychom klidně mohli představit tři srovnatelně objemné a zajímavé programy,“ říká Pařízek.

 

Celý program Full Moon Stage zahájí výbušní Acute Dose a dále vystoupí skupiny Sýček, Jaro, Baro Chandel, Core Belief, Billow nebo Beps’n’Johnnies. Jedním z ústředních bodů celého programu bude už tradiční spojení filmu se živou hudbou, temní industriální elektronici Tábor radosti doprovodí slavný snímek Nosferatu z roku 1922 zbrusu novou hudbou složenou přímo pro tuto příležitost. „Osobně se také velice těším na vystoupení všech tří slovenských skupin – Nvmeri, Diego a Modré hory vydali loni výtečná alba a například kytarovou kapelu s tak výrazným autorským rukopisem jako Diego na české scéně neznám,“ říká Pařízek a doporučuje také závěrečný koncert programu Full Moon Stage, vystoupení hiphopové skupiny Modré hory: „Album Luxus Clan je výborné, ale zažít Modré hory na koncertě, to je něco úplně jiného.“ Poslední bod programu vzejde tradičně z talentové soutěže 1band2play, do finále letošního ročníku se probojovaly skupiny atlantik, The Froples a Guilty Echoes. Vítěz bude oznámen večer 3. května. 
Na Full Moon Stage v roce 2018 vystoupí:  Acute Dose, Baro Chandel, Beps’n’Johnnies, Billow, Core Belief, Dálava (US), Diego, Jane Weaver (UK), Jaro, John Parish (UK), Jozef Van Wissem (NL), King Khan & the Shrines (DE/CAN/int), Modré Hory, Nvmeri, Sýček, Tábor radosti + film Nosferatu (1922), Trupa Trupa (PL) a vítěz soutěže 1band2play. 

   

    Energicky radikální sety mladé Charlotte de Witte už v    roce 2016 vynesly v rodné Belgii cenu Red Bull Elektropedia pro nejlepší    hudební producentku. Sílu povznášet a přenášet na místa po celé Evropě má i    hudba dánského DJ Kölsche, tvůrce netradiční    techno-trilogie s názvy 1977, 1983 a 1989, který v říjnu 2017 hrál pro 5    milionů diváků a posluchačů přímo z Eiffelovy věže.

HVOB     se na Colours vrací v pozici čím dál sebejistějších headlinerů. Už před    třemi lety se tu o nich mluvilo jako o zesilující rakouské senzaci, nyní    jejich aktuální třetí deska Silk, kterou produkoval kytarista Mumford &    Sons, multiinstrumentalista Winston Mashall, patří mezi elektro poklady    současnosti. Křehký vokál Anny Müller a prohlubující se hypnotické    kompozice producenta Paula Wallnera vedou k tvorbě silných emocí,    melancholie a především atmosféry snu, která bezprostředně vtahuje do jádra    dění.

   

Electronic stage letos nabídne i pohled do víru pařížských severoafrických     čtvrtí. Producenti a DJs Guido Minisky a Hervé Carvalho vystupující pod    názvem Acid Arab představí zvuky moderní multikulturní    Francie. Novodobý francouzský elektro-pop, který zní jako soundtrack léta a prázdnin, zase uvedou ve svém DJ setu taneční    Polo & Pan. O slovo, tanec a ovace se nakonec přihlásí    i tropická elektronika z Kolumbie v podání Cero 39. Anebo    polští oblíbenci KAMP!, hrdí a v ČR čím dále úspěšnější    zvěstovatelé čisté popové taneční euforie.

 

Gato Preto    , které tvoří rapperka Gata Misteriosa s původem v Mozambiku společně s    producentem Lee Bassem, vtrhli na taneční scénu se svým rafinovaným mixem    exotických vlivů a stylů – konkrétně angolského kuduro, brazilského favela    funku, jamajského dancehallu a progresivní západní klubové hudby.    Francouzsko-tuniští Ifriqiyya Électrique mísí léčebný    súfijský tranz černošské komunity Banga z jihu Tuniska s electro-rockem    intenzity Nine Inch Nails.

K dalším osobnostem elektrizujícího dění na Colours budou mj. patřit takéEmika, Chloé nebo    Molécule. První, vlastním jménem Ema Jolly, se narodila se    ve Spojeném království, její kořeny ale sahají až do České republiky. Je    považována za renesanční osobnost světového dubstepu, vystoupení v    rozpálených klubech střídá s vrstevnatou spoluprací s Pražským metropolitním symfonickým orchestrem. Pařížská DJka a producentka    Chloé je dnes už zcela právem považována za legendu    elektronické hudby se smyslem pro konceptuální umění a další Pařížan -     Roman Delahaye alias Molécule - je v první řadě vědec a    dobrodruh, jenž na Colours 2018 představí další ze svých fascinujících    přírodních soundtracků, tentokrát nahraných při -22.7°C v Grónsku. Se svou    temnou futuristickou hudbou na Colours of Ostrava vystoupí také německý    VRIL.

   

Celkově festival, který proběhne od 18. do 21. července v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic, nabídne na21 venkovních i krytých scénách přes    350 programových bodů - koncertů, divadel, workshopů,     diskusí v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, filmů i výtvarných akcí. K    hlavním potvrzeným jménům patří: N.E.R.D, Kygo, Jessie J, London Grammar,    Grace Jones, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Cigarettes After    Sex, Kaleo, Future Islands, Beth Ditto, Ziggy Marley, Mura Masa, Aurora,    Calexico, Seasick Steve, GusGus, Jon Hopkins (live), Nathaniel Rateliff    & The Night Sweats, HVOB, Algiers, Jacob Banks, Lucky Chops atd.    Festival se na podzim 2017 dostal do desítky nejlepších největších festivalů v prestižní anketě European Festival Awards.    

 

N.E.R.D     založil Williams se spolužákem Chadem v roce 1999, kdy se k nim přidal Shay    Haley. A zatímco pod hlavičkou produkčního dua The Neptunes skládali jeden    hit za druhým, s N.E.R.D tíhli k daleko složitější, alternativnější hudbě.     Spolupracovali například s Kanye Westem, Linkin Park nebo Gorillaz. Do roku    2010 vydali čtyři alba. Aktivizaci N.E.R.D po sedmileté hybernaci vyvolala    americká politická realita, stoupající rasové násilí a potřeba se k tomu    vyjádřit. Aktuální album No One Ever Really Dies je považováno za nejlepší    dílo N.E.R.D nejen pro naprosto nekompromisní zvukové a textové vyznění,    překvapilo také hosty. “Tohle není hudba, tohle je hnutí,”     konstatoval Pharrell Williams, který se kromě hudby věnuje také módě,     designu, multimédiálnímu projektuI Am OTHER a značce Billionaire Boys Club.    Produkoval nespočet úspěšných nahrávek, prodal přes milión alb, získal    jedenáct Grammy (a desítky nominací) a několikrát byl nominován i na    filmového Oscara. Napsal globální hity pro sebe i Daft Punk, Jay-Z, Britney    Spears, Justina Timberlaka, Snoop Dogga a další. Od roku 2014 mu také patří    hvězda na hollywoodském Chodníku slávy.

 

Kygo     je norský producent, DJ a skladatel, který se stal jednou z nejrychleji    rostoucích hvězd současné globální hudby. Díky skladbám Firestone (feat.    Conrad Sewell) a Stole The Show (feat. Parson James), které v šestnácti    zemích dosáhly na zlaté či platinové ocenění, se pyšní nejkratším časem, ve    kterém na Spotify dosáhl jedné miliardy přehrání. S dvěma alby bodoval na    předních místech v hitparádách mnoha zemí.

Energický soul, rhythm & blues, gospel, rock přiveze do Ostravy    Nathaniel Rateliff & The Night Sweats z USA. Kamkoliv    zpěvák a showman považovaný za součást nějakého přírodního jevu přijede,    vtrhne na pódium, zařve “neplačte a nemějte strach” a bezohledně rozblázní dav. Z britské scény soulu a R&B přijede na Colours    Jacob Banks, zpěvák s drsně vášnivým hlasem dosazující    old-schoolové hudbě moderní duši. Atmosféru newyorského metra přenesou do    Ostravy buskeři Lucky Chops.

Festival letos nabídne široký a velmi reprezentativní    výběr osobností africké hudby bodující s aktuálními alby v    nejprestižnějších světových anketách. Vystoupí například zpěvačka, bubenice    a tanečnice Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny, oceněná Grammy a BBC Awards for World Music, senegalský zpěvák    Cheikh Lô, v jehož hudbě se prolíná senegalský mbalax,    nigerijský afrobeat, konžská rumba, ale i funky, kubánská salsa, karibské a    brazilské rytmy, dále akustické Trio Da Kali tvořící nové    dějiny malijské hudby, které loni natočilo mimořádné a oceňované album s    Kronos Quartetem, nebo světoznámá, Grammy a dalšími cenami ověnčená    malijská zpěvačka Oumou Sangaré z Mali, čerstvá držitelka    ocenění veletrhu Womex. Na Colours of Ostrava se vrátí senegalský zpěvák a raper Faada Freddy, tentokrát ale s legendárním hip hopovým projektem    Daara J Family. Mimořádný hudební zážitek nabídne společný    koncert zpívajícího hráče na koru Seckou Keity ze Senegalu    s proslulým kubánským jazzovým klavíristou Omarem Sosou.

 

Fresh stage     se stane tradičně domovem zahraničních umělců, jejichž jména ještě možná    nepronikla do širokého povědomí, ale která přesto nabídnou skvělé hudební zážitky. Vystoupí zde například americká experimentální kapelaAlgiers, kanadsko-německá songwriterka    Alice Merton, vítězka European Border Breakers Award,    britská kapela Yellow Days, za níž se skrývá teprve    devatenáctiletý George van den Broek zpívající neobyčejně skřípavým a emotivně procítěným hlasem, dále britský indie-popař    Declan McKenna, který se objevil ve výběru BBC Music Sound    2017, kanadská kapela Black Pistol Fire s přímočarou a    energickou směsí jižanského bluesrocku a garážového punku, německá    písničkářka Lilly Among Clouds s nevšedním hlasem,    míchající klavírní intimitu s elektronikou, kytarami a efektně tepajícími rytmy, jihoafrický písničkář s kytarou a loopstationemJeremy Loops, neobyčejný britský písničkářNick Mulvey nebo elektrorockerka    Morgane Ji z ostrova Réunion. Nově oznámenými jmény na    krytou scénu Gong, která nabízí koncerty vyžadující posluchačské soustředění, jsou například fenomenální íránský zpěvák    Alireza Ghorbani a do mohavské pouště posluchače svými klavírními meditacemi zavede australský písničkář    Martin Craft.

V sále Gong bude také během Colours of Ostrava vpremiéře uvedena hudební adaptace Kafkova románu    Amerika kapely Kafka Band. Po Zámku jde o druhý Kafkův román, který kapela převádí do hudební podoby. „    Amerika je román o americkém snu naruby,“ říká spisovatel Jaroslav    Rudiš, který v Kafka Band zpívá a recituje Kafkovy texty. Společně s    režisérem Alexanderem Riemenschneiderem a kapelou knihu adaptoval pro    divadlo v německých Brémách. Hudební inscenace měla s velkým ohlasem    premiéru v září loňského roku. “     Raně industriálně znějící technosound se propojuje s tradičními        melodiemi, z nichž zas a znova vyrůstají opravdové hity,          ” napsal o hudbě Kafka Band v Americe deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.    Hudebně se zvuk sedmičlenné kapely od Zámku, který byl také uveden na    divadle, výrazně posunul. „     Je chladnější, strojovější, větší prostor mají syntetizátory, ale také        vocodery a elektronické bicí,          “ dodává kytarista a kapelník Dušan Neuwerth. Nový repertoár kapely je    výrazně písničkovější, než tomu bylo u alba Das Schloss – Zámek. Koncert    doprovodí videoprojekce, o které se opět postará VJ Clad.

   

V rámci Colours of Ostrava proběhne letos potřetí mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které naosmi scénách nabídne    150 inspirativních řečníků z více než 25 zemí světa z    různých oblastí společenského života. Prvními potvrzenými jmény jsou    například britská mírová aktivistka, poradkyně a autorka bestselleru The    Businees Plan for Peace Scilla Elworthy. Německý lékař, terapeut a známý propagátor celostní medicíny    Ruediger Dahlke pohovoří o rovnováze duševního a fyzického    zdraví. “Futuristický mnich”, Francouz Bruno Marion,    poradí, jak využít teorii chaosu v praktickém životě a dobrat se úspěchu ve    světě plném nejistot. Věhlasný britský fyzik Geoffrey West    díky své přelomové vědecké teorii vysvětlí, že řád ve městech, či firmách    se překvapivě řídí stejnými zákonitostmi jako všechny živé organismy na naší planetě. Návštěvníci se mohou těšit také na Američana    Johna Perkinse, autor bestselleru o skutečném obrazu    světové politiky, nebo na Amita Goswami, teoretického    kvantového fyzika, který propojuje přírodní vědu s filozofií a studiem lidského vědomí. Z Čechů přijedou mimo jiné spisovatelJáchym Topol, nebo všestranný popularizátor vědy    Václav Cílek. Jako bonus letos Meltingpot uvede nový    projekt Voices of Meltingpot - unikátní filmové rozhovory    s vybranými řečníky tohoto fóra. Rozhovory vznikly pod taktovkou zkušeného    režiséra Robina Kašpaříka.

 

Partneři festivalu:

   

Generální partneři: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory    statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: Agrofert, Skupina ČEZ,    Radegast, Cylinders Holding. Exkluzivní partner: Česká televize. Generální    mediální partneři: MF Dnes, Hitrádio Orion. Novým partnerem festivalu    Colours of Ostrava je značka MINI, která je součástí BMW Group Česká    republika.




Kalendář akcí


FOTO z akcí